„Пътеки към душата на България” представи Тоня Борисова в библиотеката

Социални мрежи

Творческата среща „Пътеки към душата на България” с родолюбивата българка, поетеса и актриса Тоня Борисова се състоя в Градска библиотека „Пеньо Пенев” в Националната библиотечна седмица. Срещата бе организирана и по повод 70 годишния юбилей на Тоня Борисова и навършени 55 години на сцената. Именитата димитровградчанка представи свои авторски книги и направи премиера на трилогията „Спомени за един изгубен свят”, писана от нея в съавторство с 98-годишния ѝ баща Кръстьо Рибаров, участник в бригадирското движение на Димитровград, и илюстрирана от нейната дъщеря – художника Сълзица Борисова. Преди трилогията, триото има издаден и сборник с хумористични разкази „Нашенски зевзеци”.

Тоня Борисова сърдечно и прочувствено говори за Димитровград, където нейните родители, носители на златни отличия на труда, се срещат и създават свой дом; за любовта и българските традиции в семейството, които се предават в нейния род от поколения; за силата на фолклора и единството, които могат да ни съхранят като нация; за възпитанието на младите в родолюбие и патриотизъм и в общочовешките изконни ценности; за силата на българския дух и тайните на българската шевица. Именно такива са и посланията на автобиографичната трилогия на семейството. Първата книга от нея – „Място под слънцето”, проследява трудния, криволичещ път на автора Кръстьо Рибаров. Разказът му започва от сламената колиба в карнобатското село Терзийско, преминава през чиракуването му като шивач в Стралджа, Карнобат и Ямбол; участието в Националните бригади за строителство на жп линия Перник-Волуяк и Димитровград.

Втората книга „Димитровград – Израстване” е изцяло посветена на живота и работата на Кръстьо Рибаров в Града край Марица в младежката бригада „Млада гвардия”. В нея той разказва за годините си като курсист във Фабрично-заводската школа; участник в изграждането, монтажа и експлоатацията на Химкомбината; за специализирането в химически предприятия в Сибир и израстването му като химик и гражданин, като отговорен и загрижен за хората ръководител. Книгата всъщност е биография на цяло едно забележително поколение и история на Димитровград, разказана емоционално, със сълзи и усмивки, с обич и преклонение пред невероятните хора, вградили сърцата и душите си в темелите на младежкия Димитровград. Заслуга за издаването на втория том имат 17 димитровградчани, сред които кмета на града г-н Иво Димов, които като спомоществуватели помагат за нейното издаване. „Тяхното съпричастие показа силата на единението в името на съграждането, опазването на духовните ценности и паметта за корените”, сподели Тоня Борисова, изказвайки огромна благодарност към всички тях.

Третата книга – „Дето си ти – там съм и аз” е продължение на историята за израстването на синеблузото поколение, доказало с труда и професионализма си, че със сътворение, отговорност и младежки устрем се сбъдват всички мечти. Сред това поколение са и нейните родители Станка и Кръстьо Рибарови. Книгата вече е готова и ще се подготвя за печат. Трилогията „Спомени за един изгубен свят” очарова и вдъхновява с оптимизма на авторите, а интересното е, че всички събития и личности в нея и в сборника „Нашенски зевзеци” са действителни, ярко и живо съхранени в паметта на автора и доайен Кръстьо Рибаров.

На срещата Тоня Борисова представи своята поетична книга „Път от светлина в безкрая”, посветена на нейната голяма любов към съпруга й Александър Борисов, както и преиздаваната вече 7 пъти детска книжка „Приказка за Доброто” с рисунки за оцветяване, автор на които е нейната дъщеря Сълзица Борисова. Авторката и премиерата на книгите в библиотеката уважиха нейни приятели и спомоществуватели, а на всички гости Тоня Борисова раздаде автографи със завета да пазят и съхраняват българското.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.