Книга за Никола Вапцаров представи Продрум Димов в Библиотеката

Социални мрежи

Среща-разговор с писателя и публицист Продрум Димов се състоя в Градска библиотека „Пеньо Пенев” – Димитровград на 9 май 2022 г. Авторът на над 80 произведения представи пред приятели и гости второто, допълнено издание на книгата си „За него, живота“, посветена на поета Никола Вапцаров. Творческата вечер започна с рецитал на стихотворенията „Писмо” и „Вяра” в изпълнение на децата Ивайло Кънев и Теодора Генчева от Народно читалище „Н. Й. Вапцаров 1895” от димитровградския квартал Черноконево. В залата прозвуча и песента „Пролет моя” по стихове на големия български поет. След емоционалното начало на вечерта, библиотекаря Мария Митева представи писателя Продрум Димов и рецензия за книгата му.  

Никола Вапцаров е забележителен човек и творец, който чрез своята поезия се бореше не само за национална свобода, но най-вече за социална справедливост. Безспорният му талант, в съчетание с неговата философия и човешка същност, го нарежда сред гениалните български поети, за които неспирно трябва да се говори, особено в днешното бездуховно време, подчерта Продрум Димов.

В искрен и пространен разговор с публиката, авторът разказа за личната си среща още като ученик с майката на Вапцаров – Елена, в родната къща на поета. Тя и съпругата му Бойка са двете жени, които го окрилят като поет и дават простор на неговия талант, заяви авторът. В книгата си той споделя своите съпреживявания, докосвайки се до света на Вапцаров и изследванията си върху живота и творчеството на поета. Продрум Димов разказа и изложи факти за това как българските власти са нарочили Вапцаров за враг, за скалъпения процес срещу него и за позорната присъда срещу човека и таланта. Той подчерта важната роля на Елисавета Багряна, която на съдебното дело е говорила в негова защита, опровергавайки категорично твърденията за вина от нейна страна.           

Паметта за поети като Никола Вапцаров и Пеньо Пенев трябва да е жива, за да знае днешното поколение истината и да следва техните завети за национално единение и съпротива срещу неправдата и социалното подтисничество, сподели още Продрум Димов. В края на срещата авторът получи подаръци от Градска библиотека „Пеньо Пенев” и раздаде множество автографи на свои почитатели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.