Библиотеката откри постоянна експозиция от 438 редки и ценни издания

Социални мрежи

Постоянна експозиция „Редки и ценни издания“ откри днес Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград в рамките на Националната библиотечна седмица. Литературните шедьоври представи официално пред медиите Валентина Терзиева, ВрИД директор на библиотеката. Експозицията наброява 438 тома българска възрожденска книжнина, енциклопедии, справочници, граматики, първи издания на български и чужди класици, издания в уникален формат, езикови речници, стихове, повести, разговорници, религиозна литература и др.

Самостоятелният фонд „Редки и ценни издания“ е създаден през 1996 г. Най-старото издание е първи том на енциклопедия „Брокхаус“ или т. нар. „Германика“ от 1882 г. По-важни издания притежание на библиотеката са още „Речник на българския език“ на Найден Геров (1895); „Под игото“ (1896) на Иван Вазов; „Българските доброволци в Сръбско-турската война 1876 г.“ от Тилю Колев (1896); „Миналото. Очерки и спомени из деятелността на българските тайни революционни комитети (1898) на Стоян Заимов;  Енциклопедически речник (1899) на Лука Касъров и др.

Сред ценните експонати от началото на миналия век са „Естетическите отношения на изкуството към действителността” на Николай Чернишевски (1900). „Ад“ на Данте Алигиери от 1906 г, в което са включени ценни и оригинални илюстрации на Доре; „Съчинения“ (1909) на Марин Дринов; ръкописът „Отечество Гердима“, с обем от близо 3000 страници с информация за Нова Надежда (ост. Гердима) и целия хасковски регион.

„За съжаление в първите години не са вписвани имената на дарителите и за голяма част от изданията няма информация как и от кого са придобити, но сега вече задължително се вписват имената на дарителите. Сред тях са проф. Панчо Русев, философът д-р Кирил Георгиев, кметът на община Димитровград Иво Димов, предоставил Библия от 1925 г., и други.

Достъп до изданията ще имат всички читатели, а разглеждането им ще става само в присъствието на библиотекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.