Ученици съчиниха истории с продължение на патронния си празник в Маратона на четенето

Социални мрежи

Ученици от димитровградската профилирана езикова гимназия „Д-р Иван Богоров” отбелязаха патронния празник на училището, включвайки се в инициативата „Маратон на четенето”, която отбелязва Градска библиотека „Пеньо Пенев” до 23 април. Гимназистите от единадесетите „а” и „в” класове влязоха в ролята на автори за един учебен час като съчиниха своя история с продължение. Творческата задача им бе поставена от литератора Бистра Жекова, която като техен преподавател ги провокира да създадат свое произведение щафетно на прима виста.

В уютната обстановка на зала „Снежана Янева“ на библиотеката всеки един участваше в съчиняването на история без предварително зададена тема. Условията бяха само спонтанност, пълна свобода на въображението и връзка с епизода, измислен от предишния разказвач.

Учениците от ХI-а клас заложиха на напълно реалистична история за трима приятели от малко село, които трябва да решат какво ще правят с живота си. Героите отиват в големия град, лутат се, оказват се неподготвени за изпитанията, които ги чакат. Главният им проблем е, че не могат да преценят какво е по техните сили и какво – не.  Все пак заедно успяват да построят хотел и да започнат успешен бизнес, но …точно успехът ги противопоставя и разделя. Трудностите отново ги събират и тогава могат да разчитат един на друг. След опасни срещи с престъпни банди и лихвари приятелите заминават за чужбина да си търсят късмета. Там се оформя трагичен любовен триъгълник с невъзможна развръзка. Така че развръзката все още предстои, както и изборът на заглавие на историята, защото се оказа, че има повече от една идея….

Гимназистите от ХI-в клас заложиха на романтичен фентъзи екшън с голяма доза черен хумор. Тази история започва в един горещ летен ден на пристанище, на което е акостирал круизен кораб. В сложни взаимоотношения влизат бизнесмен на средна възраст, неговият приятел от ученически години, който е отслужил в морската пехота – т.е. бивш „тюлен“, ромка на неопределена възраст с гадателски способности и две шпионки на голяма тайна служба под прикритие. Единият от героите е превърнат в жаба, но след объркан обир си връща човешкия облик и дори дава професионален отпор на пирати, които нападат кораба. Пристига подкрепление с вертолети. Нашият „тюлен“  спасява всички, но се оказва безнадеждно влюбен. Накрая пак има вълшебства и съживяване на една голяма любов, която аха да загине от COVID 19.

И двете истории останаха не съвсем довършени, но запазиха радостта от творчеството. Любезните домакини представиха и ценни издания, свързани с годишнината от Априлското въстание, както и интересни материали за живота и дейността на патрона на гимназията д-р Иван Богоров. За спомен от страхотното преживяване учениците получиха като подарък от домакините интересна книга.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.