Социални мрежи

23 750 посещения отчете библиотеката в Димитровград

Източник: dgnews.eu

23 750 посещения отчете библиотеката в Димитровград

Посещенията в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ са се увеличили до 23 750 през 2017 година и тя става все по-притегателно място за хората от всички възрасти. Това отчетоха от просветната институцията днес. През изминалата година библиотеката е организирала и провела над 50 събития, насочени към потребителите от всички възрасти: разнообразни инициативи за деца и ученици за промотиране на книгите и четенето; срещи с автори и професионалисти, прожекции на филми и много други.

Подредени са 5 големи изложби на различна тематика, проведени са различни обучения. Сред тях могат да се откроят двумесечния безплатен курс по „Основи на програмирането“, който даде възможност на димитровградчани да получат солидна подготовка, която да им послужи за бъдещо развитие или за преориентиране в кариерата.

Като особено полезно се отчита и обучението по библиотечно дело, насочено към библиотекарите от читалищните библиотеки в града и общината. През годината се продължи традицията за провеждане на обучителни курсове по начална компютърна грамотност за възрастни хора. През седмицата на програмирането през октомври се проведоха 26 обучения за работа с робота Финч, което нарежда библиотеката на второ място по активност в страната, след Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив. Големият интерес, който децата демонстрираха по време на тези обучения доведе до сформиране на Клуб по роботика.

За улеснение на потребителите беше въведена новата електронна услуга „Моята библиотека“, чрез която всеки читател с актуална регистрация може да следи своя електронен картон, да презаписва и резервира книги, както и да получи достъп до пълнотекстови записи.

През изминалата година библиотеката реализира успешно проект „Сподели моята зелена библиотека“, финансиран от Фондация „Глобални библиотеки – България“. В резултат  от него стелажите в Детския отдел грейнаха в свежи цветове, оформи се кът за игра на „Не се сърди човече“, облепиха се със специално фолио над 500 книги.

Засилният интерес към услугите на библиотеката се наблюдава след продължилия почти година основен ремонт на сградата през 2016 г., посочват от библиотеката. Ръководството и екипът й изказват своята благодарност на общинската администрация и кмета Иво Димов,за усилията им да се реализира проект „Съхраняване на културната идентичност на Димитровград в съвременния общоевропейския контекст чрез достъпност на Комплекс Музей – Библиотека и превръщането му в културен център“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.